Anmeldelser

Amager/Three Floyds artic Sunstone 6% (APA)

12.10.2014 13:12

Klarte ikke dy meg lenger, måtte prøve denne i kveld. Har hørt ymse om den, er den fersk er den fantastisk, hvis ikke middelmådig osv. Denne er en av to APA jeg ikke hadde prøvd før neste helgs apa test (av 13 eller 14 kandidater). Heldigvis har jeg fortsatt et eksemplar av denne i kjøleskapet. Jeg vil si at denne fort kan seile opp som en favoritt om en ukes tid... 

Den er uklar lys gylden med skyhøyt fluffy skum. Aroma av fersken, appelsinskall og furu. I smaken er det noe fersken, blodappelsin, mild furu og noe malt etterhvert. Medium bitter, medium konsistens. 80 poeng av 100.

Avery IPA 6,5% (IPA)

03.10.2014 13:19

På Prammen med gutta. Utvalget er litt begrenset, men verst av alt er at bartenderen er nokså på bærtur. Jeg fant allikevel denne bitre godbiten. 

Lys gylden med lavt skum. Aroma av tropisk frukt, grapefrukt, sitrus og malt. Smaken er herlig bitter! Her er sitrus, samt noe tropisk frukt,  grapefrukt, granbar og malt. Medium konsistens. God bitterhet i ettersmaken. 80 poeng.

 

Brewdog Paradox Heaven Hill 15% (Imperial Stout)

29.09.2014 12:46

Denne har jeg hatt stående ganske lenge i øverste etasje i vinskap mitt, et vinskap som selvsagt kun brukes til oppbevaring og iblant lagring av øl. Før ølet nådde mitt konverterte vinskap har det vært lagret 12 måneder på bourbontønner fra Kentuckys siste familieeide destilleri, nemlig Heaven Hill. De har visstnok produsert sin bourbon i 80 år. Jeg har dessverre blandede erfaringer med slike whisky/bourbonlagrede varianter av Imperial stouts, noen ganger blir smaken rett og slett for fremtredende for meg. Jeg er muligens ikke tørr nok bak ørene til fullt ut å verdsette god whiskey. Hvordan var så dette mektige brygget fra de uforutsigbare gutta i Brewdog? 

 

Paradox heaven hill er svart med lav/medium høyde på det lysebrune skummet. Aroma av vanilje, sjokolade, mild kaffe, treverk og noe bourbon. Rund og god i munnen. Det første som slår meg er samme som i aromaen, nemlig vanilje. Ellers er det krydder, sjokolade, kaffe og mørk malt. I tillegg er det mørkt sukker og bourbon/whiskeypreg på denne. Medium/tykk oljete konsistens. Først søtlig, så mildt bitter. Alkoholen varmer i halsen, selv om den er ganske godt kamuflert i smaken. Jeg konkluderer med at aromaen er fantastisk, med flust av deilig vanilje. Smaken er god, men for meg blir det ikke noen direkte innertier. Liker du derimot whisky og/eller bourbon er nok sjansen stor for at dette er rett brygg for deg! Jeg gir 80 poeng på 100 skalaen, mye pga en meget tiltalende aroma og den lune og fløyelsmyke følelsen brygget har i munnen.

 

Austmann Kjole & Wit 5% (Belgian White)

29.09.2014 12:30

Jeg prøver meg litt på hveteøl om dagen, klarer liksom ikke å omfavne denne stilen helt. Må også tillegge at jeg har merket meg det absurd store antallet øl trønderske Austmann har fått/får inn på Vinmonopolet. Noe av det er ganske godt, andre er toppen middelmådige. Hvordan var så denne? 

Kjole & Wit er gul med høyt hvitt skum. Aroma av sitrus, gjær og hvete. Smaken er banan, hvete, krydder i form av koriander og milde antydninger til sitrusfrukt. I tillegg er det noe metallsmak og såpesmak på denne. Litt tørr og tynn konsistens. Grei tørsteslukker. Jeg gir 66 poeng av 100 og plasser den i kategorien ganske god øl, men heller ikke mer.

Westvleteren 12 (XII) 10,2% (Quadrupel)

20.09.2014 17:11

Westvleteren Abdij St. Sixtus. Bare ordet Westvleteren gir de fleste ølnerder verden over gåsehud. Hvorfor? Høy etterspørsel grunnet utallige kåringer som verdens beste øl, kombinert med meget begrenset tilgjengelighet. Så enkelt. Trappistmunkene som koker dette sammen er ikke ute etter profitt, kun nok til å vedlikeholde sine egne bygninger. Og sånt gjør folk nysgjerrige. Jeg innrømmer glatt at jeg er en av de. Eller var, for jeg er nå en lettet mann! Endelig har jeg fått prøve Westvleteren 12! 

Brygget er helt mørk brunt med herlig skum. Aroma av gjær, malt, krydder, mørkt sukker, karamell og mørk frukt. Rosiner? Smaken er fløyelsmyk, men bombarderer deg allikevel med inntrykk. Mørk frukt, gjær og karamell. Alkoholen varmer behagelig i halsen. Medium/tykk konsistens. Perfekt balansert, og spesielt aromaen på denne er himmelsk! Jeg har ikke kjent maken! 

Verdens beste øl? Nei. Jeg setter fortsatt Rochefort 10 et bitte lite hakk foran. Med tanke på tilgjengelighet, pris og faktisk også smak er den rett og slett en bedre deal. Men missforstå meg for all del rett, dette er fantastiske saker, og jeg gir lett 97 poeng!

Mikkeller Green Gold 7% (IPA)

13.09.2014 09:21

Denne fra de dyktige danske drenger i Mikkeller har jeg drukket mange ganger før, og det er ikke uten grunn! Det har blitt stund siden sist, så jeg følte at en anbefaling igjen var på sin plass. Dette er rett og slett helt i toppen når det er snakk om IPA. 

Mørk gylden med medium/høyt skum. Fantastisk aroma av tropisk frukt, appelsin(?), karamell, humle og malt. Ismaken er det sitron, grapefrukt, tropisk frukt, furu/gran og malt. Smaken er litt søt først, så blir den bitter etterhvert. Ganske så bitter. Fin og markant furubitterhet i ettersmaken. Medium konsistens. Ikke bestill denne dersom du er motstander av humle, men hvis du derimot liker ølen din litt bitter er dette så bra som man får det! 54,- kroner fra polets bestillingsutvalg, og det er det ingenting å si på! Jeg gir 91 poeng!

Austmann Bok-Øl 5,5% (IPA)

13.09.2014 09:10


Dette ølet er brygget sammen med Jørn Idar Kvig, forfatteren av den nylig utgitte boken "Ølboka - En guide til øl i Skandinavia", og oppskriften på Bok-Øl står etter min viten nettopp i denne boken. Gratulerer med utgivelsen av boka! 

Mørk gylden med medium/høyt skum. Aromaen er sitron og malt. Mulig jeg fanger opp noe skog i bakgrunnen. Smaken er god den, malt først, før man får noe bitterhet mot slutten. For mye maltpreg for min del, men fortsatt en fin og meget lettdrikkelig øl. Tynn/medium konsistens. Jeg gir denne 70 poeng
.

Elementer: 29 - 35 av 217
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

 

Velkommen til Øljetongen!

 

Øljetongen er en blogg om god øl! Se også under fanen "om meg" dersom du er nysgjerrig på hvem det er som driver siden. Besøk gjerne Facebooksiden vår: 

https://www.facebook.com/pappabrus

Jeg håper du vil finne gode tips om øl her, samt en og annen toppliste og artikkel i ny og ne. God lesning! 

 

 

 

Topplister og andre artikler

Den "store" juleøltesten 2014

14.12.2014 21:50
Trykk på lenken under for å lese årets juleøltest!   juleøltest 2014 Øljetongen.pdf (797116)  

Topp 10 Saison

26.10.2014 15:20
I anledning gårsdagens utsøkte saison fra Boulevard, nemlig høyt anbefalte Boulevard Smokestack Series - Saison-Brett, legger jeg ut min topp ti liste på dette herlige brygget. Den belgiske øltypen saison ble opprinnelig brygget for å holde oppe moralen blant sesongarbeiderne på gårdene. Kjennetegnes ofte av aroma og smak av sitrus, gjær, noen ganger med litt krydder og aroma av banan. Varierende grad av surhet. Friskt og meget...

Test av American Pale Ale

19.10.2014 14:17
Trykk på lenken for å lese om vår fuktige og semivitenskapelige APA test!   Test av APA 2014 (1).pdf (432784) Vedlegg 1:  

Brygging av juleøl.

18.10.2014 13:00
På søndag var Øljetongen igjen på besøk hos SFJ bryggerier, aka Simen Fure Jørgensen. Denne gangen var det juleøl som skulle lages, og vi hadde fått med oss bryggeassistent Nicolai også. Vi baserte oppskriften på Nøgne Ø's utmerkede God Jul, men ønsket også å tilsette litt julekrydder. Dermed endte både kanel, ingefær, allehånde, nellik og stjerneanis i brygget. Vi støtte også på en del bryggeteknisk besvær underveis, men improviserte oss frem...

"Når nettene blir lange og kulda setter inn"

23.09.2014 21:46

Mitt første brygg! SFJ & Øljetongen Brudeferd 6% (APA)

01.09.2014 20:47
Den 24 juli møttes Simen og jeg i førstnevntes leilighet i Oslo. Vi skulle brygge øl til en venns bryllup. Simen har brygget "skikkelig" fire ganger før, mens jeg skulle debutere. Jeg har smakt noen av hans tidligere produksjoner, så jeg var rimelig trygg på at dette skulle bli ok. Produktet skulle sendes til Bergen 5-6 uker senere for å konsumeres av brudeparet og gjestene under "bli kjent festen" dagen før DAGEN, uten brudeparets viten... Litt...

Butikkøl, er det noe godt da?

02.03.2014 12:34
Dersom du virkelig skal ha god øl må du innom nærmeste vinmonopol. Dristig utsagn, men er det noe hold i det? Både ja og nei. Av mine i overkant 300 testede øl ligger de to øverste på denne lista helt nede på 72 og 75 plass, så ja, utsagnet holder mål. Men det betyr ikke at øl kjøpt i butikk ikke kan være godt. Øl jeg gir fra 61 - 70 poeng defineres som "god øl, men kanskje ikke noe du kjøper igjen". Øl jeg gir fra 71 - 80 poeng defineres av meg...

Topp 5 Imperial/Strong Porter

08.02.2014 19:59
Da var turen kommet til Imperial/Strong Porter lista. Dette er en "oppjazza" variant av den litt mildere porteren, og jeg må si at jeg foretrekker en imperial porter fremfor en porter. Den er rett og slett litt mer lik en imperial stout i smaksbildet, og imperial stouts er kanskje min favorittstil om dagen. Alle disse fem kan trygt kjøpes og nytes, da de er veldig gode alle sammen. Alkoholprosenten er fra ca 7,5% og oppover, og de er alle...

Topplista juleøl 2013

18.12.2013 21:00
Her er min komplette juleølliste. I november og desember har jeg smakt meg gjennom 27 ulike juleøl. Noen er juleøl både i navn og stil, andre kanskje mest i navn.  Her er over 15 ulike ølkategorier representert, og noen er mindre «julete» enn andre. Nummer 8 og 18 på listen er for eksempel IPA’er, ikke veldig typisk for juleøl. Topp 5 anbefales virkelig på det sterkeste, men det er mye spennende også nedover på lista. Årets juleøl for meg...

Topp 10 double IPA

08.12.2013 13:31
Her er min topp 10 liste for DIPA, humlete og mektige saker!  
1 | 2 >>

Mine favoritter, kremen av koseøl.

 

Jeg satt i går og koste meg med Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel i glasset. Dette er en øl som jeg likte godt første gang jeg prøvde den, og som siden har vokst enda mer på meg. I skrivende stund rangerer jeg den helt øverst av alle øl, uansett sjanger. Den må dog finne seg i å dele 1. plassen med fantastiske Rochefort Trappistes 10. På plassen bak, 3. plassen, ligger norske Nøgne Øs utrolige Imperial Stout. Jeg liker godt å teste ny øl, det er noe av det artigste og spennende jeg gjør. Nesten som en besettelse. Det er dog noen øl som er vel verdt å nyte flere ganger. Mange ganger! Her er mine tre varmeste anbefalinger!

 


Først litt mer om den utrolige imperial stouten som Mikkeller har laget. Den er kullsvart med lavt espressofarget skum. Aromaen er massiv(!) kaffe med sjokoladen i bakhånd. Malt også. Den smaker heftig av kaffe, samt sjokolade. Dette er et mandig brygg, ikke noe for pingler. Du er nødt til virkelig å verdsette kaffesmak i øl, for det er den dominerende ingrediensen her. Men det er så utrolig perfekt balansert! Tykk oljete konsistens, nydelig, rund munnfølelse. Fin bitterhet i ettersmaken. Nesten perfekt Imperial stout! På RateBeers sider ligger den som den 21 beste ølen, uansett sjanger. Jeg kjøpte mine på Sandvika Vinmonopol, ellers kan den bestilles. 99 poeng. Rundt 70 kr for 0,33l.

                                                                                       

Så den belgiske quadrupelen Rochefort Trappistes 10. Denne drakk jeg igjen for tyvende gang eller så i forrige uke. Jeg blir like glad hver gang jeg åpner denne. Rochefort 10 skuffer aldri, og er rett og slett verdensklasse! På RateBeer ligger den på 8. plass over verdens beste øl, en utrolig prestasjon. Mørk brun i glasset, med fast medium skum. Aromaen er kompleks og nydelig! Her er det gjær, malt, rosiner og annen tørket frukt, samt mye annet min utrente nese ikke klarer å identifisere. Smaken er utsøkt. Tørket frukt, malt og også små hint av alkohol. Søt, så en god fin bitter finish. Utrolig velbalansert, og lever faktisk opp til all ros den  får rundt omkring! Kan faktisk ikke få fullrost denne nok! Nyt den i sofaen, eller aller helst foran peisen. Koseøl. 99 poeng til denne også.  Er i bestillingsutvalget til polet til rundt 75 kr for 0,33l. Dyrt, men absolutt verdt det!

                                                                                         

Nøgne Øs Imperial stout drakk jeg også i forrige uke, og det er vel tiende gang eller så jeg prøver den også. Svart farge med medium skum. Skummet er brunlig, som på en espresso. Et sammensurium av dufter, kaffe, sjokolade og lakris. Smaker mye av det samme, men med en potent bitterhet i tillegg. Nydelig ettersmak, der denne bitterheten gjør seg gjeldende. Ikke like perfekt balansert og rund som Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, men heller ikke langt unna. Litt søtere enn Mikkeller sin også. Skikkelig koseøl å nippe til. Jeg gir 96 poeng. Denne er lett tilgjengelig på de fleste vinmonopol. 80 kr for 0,5l, og det er det ingenting å si på. Kjøp!

                                                                                         

Dette er altså mine tre favoritter om dagen, utrolige øl som er vel verdt å vende tilbake til. Alle tre er skikkelig koseøl. Verdt å nevne er at på fjerde plass har jeg min øverst rangerte IPA, nemlig Mikkeller Green Gold IPA, den fikk 90 poeng av meg. Prøv den! Femteplassen går til et annet kaffemonster fra Mikkeller, nemlig mikkeller George! 89 poeng får den. Takk for nå, og gi alle disse mesterverkene en sjanse ved anledning!

Nyheter

Ølkveld

24.01.2014 18:53
Øljetongen får to kompiser over på besøk, og på agendaen står testing/drikking av øl og infantil playstationspilling. En perfekt kveld med andre ord! Spent på noen av disse, anmeldelser kommer selvsagt etterhvert.

Her kan du legge igjen en tilbakemelding eller kommentar til meg.

Я вам расскажу про то как hostiman.ru развод хостинг

StaceyGoali | 18.07.2019

привет, я купила хостинг hostiman.ru развели на деньги, перед этим просили паспорт на бесплатной версии, наверное что бы потом продать, а иначе как они отобьют свои деньги? подумала и купила у платный тариф, он оказался на столько медлительным и тормознутым, что просто капец!!!!
попросила деньги назад, отказали и вообще забанили мой аккаунт.

Ny kommentar