Anmeldelser

Buxton Wild Boar 5,7% (IPA)

08.11.2014 22:49

Min fjerde øl fra Buxton, tidligere har jeg prøvd den meget gode IPAen Axe Edge, den gode imperial black og den sære imperial stouten special reserve III Tsar Bomba. I dag er det nok en IPA på menyen. 

Wild Boar er lys gylden med hvitt medium skum. Mild, men tiltalende aroma av sitron/lime, grapefrukt og annen tropisk frukt. Grapefrukt, furu, ananas, sitrus og noe søt malt i smaken. Ganske bitter liten sak det her, og en potent bitterhet i ettersmaken understreker dette. Litt tynn konsistens. 78 poeng deler jeg ut i kveld.

Nøgne Ø God Jul 8,5% (American Strong Ale)

06.11.2014 20:25

Endelig tirsdags"pils" igjen! I dag jekker jeg ingen ringere enn Nøgne Ø's juleøl God Jul. En av mine absolutte favoritter fra fjorårets juleølutvalg, og ikke rent lite forventninger når brygget helles i glasset. Er den så like god som i fjor? 

God Jul er mørk brun med et lite rødskjær i seg. Medium høyde på det lysebrune skummet. Skummet synker etterhvert, men blir "aldri" helt borte! Herlig aroma av kaffe, mild sjokolade og røstet malt. I smaken er det kaffe, humlebitterhet, noe sjokolade, røstet malt og antydninger til alkohol. Fløyelsmyk i munnen. Småbitter avrunding med kaffe i ettersmaken også. Godt balansert brygg. Medium konsistens. 

Jeg minnes at fjorårets variant hadde noe tørket frukt i seg, det finner jeg ikke denne. Tror også det er litt mer kaffepreg på årets enn fjorårets. Uansett, jeg gir God Jul 81 poeng av 100, og konkluderer med at Nøgne Ø igjen har levert et lunt og smakfullt julebrygg! Kjøp!

Rogue Chocolate Stout 6,3% (Sweet Stout)

02.11.2014 11:54

Rogue Ales holder til i Oregon, USA, og de er et nytt bekjentskap for meg. Etter å ha lest meg litt opp på dem forstår jeg at de stort sett leverer kvalitetsøl. Vel i havn med en gastronomisk fråtsefest i form av reker, krabbe, hvitvin og en Hefeweisen i lag med to kompiser ble denne hentet frem. Som kompanjong falt valget på en king size Toblerone. God match? 

Ølet har mørk farge med medium høyde på det espressofargete skummet. Meget lun aroma av sjokolade, røstet malt, mild vanilje og noe kaffe. Smaken er semi tørr, med kakao og sjokolade i hovedrollen. Kaffe og antydninger til vanilje spiller annenfiolin i denne. Medium konsistens, behagelig bitter i ettersmaken. Perfekt dessertøl, og den var ikke for søt til tross for sjangernavnet. Jeg deler ut 83 poeng, og gir en klar anbefaling på kjøpet!

Weihenstephaner Hefe Weissbier 5,4% ( German Hefeweizen)

02.11.2014 11:51

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan er det staselige navnet på bryggeriet bak denne Hefeweisen. Jeg var invitert på reker og hvitvin med to kompiser i går kveld, men kjente som vanlig et brennende ønske om å bedrive litt ølmisjonering. Er fortsatt noe av en novise på øl & matmatching, men utifra min begrensede kunnskap skulle denne passe ok til dagens rett. 

Brygget er ugjennomsiktig gult med medium skum. Aroma av banan, noe sitrus og gjær. I smaken er det sitrus, mildt av banan og noe gjær. Frisk og lettdrikkelig, og en helt grei match til de salte rekene. Ganske lav karbonering. Noe tørr, med medium/tynn konsistens. Jeg gir 75 poeng.

Boulevard Smokestack Series-Saison-Brett 8,5% (Saison)

26.10.2014 10:41

Boulevard har etterhvert blitt et av mine yndlingsbryggerier. Godbiter som Tank 7 Farmhouse ale (Saison) og deres Double-wide IPA (DIPA) har sørget for dette. I tillegg den rimelige, men absolutt meget gode Bully Porter. Noen "feilskjær" har de dog, Boulevard Pale Ale er ikke en favoritt hos meg. Denne derimot kommer garantert til å bli en favoritt! 

Lys og uklar, med absurd høy skumføring. Lyst og fluffy skum. Aromaen er av gjær, sitrus og muligens banan. Smaken er tydelig sitrus, høy/gress og noe gjær. Mildt bitter, passe sur. Medium konsistens. Noe tørr. Jeg smiler bredt, og gir denne herlige godsaken 85 poeng! Anbefales, anbefales, ANBEFALES!

Nøisom Birdie Num Num 4,7% (Session IPA)

25.10.2014 10:35

Min første fra Nøisom, fant denne på Meny Kolsås. Det litt sære navnet skal hedre filmen "The Party", hvor Peter Sellers spiller hovedrollen. En ganske fornøyelig film, og hvis minnet ikke feiler meg fullstendig inkluderer den skum (som i foamparty) i absurde mengder og den noget irriterende papegøyen på etiketten. OK, dette ble mer et dykk inn i filmverdenen enn i ølverdenen, her er min dom på brygget. 

Gylden farge, medium høyde på skummet. Fruktig aroma av malt, grapefrukt og blomster. Smaken er furu, mildt av grapefrukt samt sitrus. Tynn konsistens, lun og mild bitterhet i ettersmaken. Blir for endimensjonalt og tynt til virkelig å nå opp, men slettes ikke et dårlig brygg, spesielt med tanke på at det er 4,7%. Jeg ender opp med 67 poeng til denne.

Dugges Christmas Idjit 9,5% (Imperial Stout)

25.10.2014 10:32

Min andre fra Dugges. Den forrige, Dugges Idjit, ga jeg tidligere i sommer 84 poeng. Kan denne fra svenskene i Dugges Ale & Porterbryggeri levere like bra? 

Svart med lavt skum som forsvinner fort. Flust av sjokolade i aromaen, samt kaffe, vanilje, lakris, røstet malt og lær. Smaken er fløyelsmyk, dominert av sjokolade og kaffe, med lakris og mild vanilje i bakgrunnen. Lav karbonering, lun bitterhet i ettersmaken. Oljete og medium/tykk konsistens. 80/100 poeng.

Elementer: 22 - 28 av 217
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

 

Velkommen til Øljetongen!

 

Øljetongen er en blogg om god øl! Se også under fanen "om meg" dersom du er nysgjerrig på hvem det er som driver siden. Besøk gjerne Facebooksiden vår: 

https://www.facebook.com/pappabrus

Jeg håper du vil finne gode tips om øl her, samt en og annen toppliste og artikkel i ny og ne. God lesning! 

 

 

 

Topplister og andre artikler

Den "store" juleøltesten 2014

14.12.2014 21:50
Trykk på lenken under for å lese årets juleøltest!   juleøltest 2014 Øljetongen.pdf (797116)  

Topp 10 Saison

26.10.2014 15:20
I anledning gårsdagens utsøkte saison fra Boulevard, nemlig høyt anbefalte Boulevard Smokestack Series - Saison-Brett, legger jeg ut min topp ti liste på dette herlige brygget. Den belgiske øltypen saison ble opprinnelig brygget for å holde oppe moralen blant sesongarbeiderne på gårdene. Kjennetegnes ofte av aroma og smak av sitrus, gjær, noen ganger med litt krydder og aroma av banan. Varierende grad av surhet. Friskt og meget...

Test av American Pale Ale

19.10.2014 14:17
Trykk på lenken for å lese om vår fuktige og semivitenskapelige APA test!   Test av APA 2014 (1).pdf (432784) Vedlegg 1:  

Brygging av juleøl.

18.10.2014 13:00
På søndag var Øljetongen igjen på besøk hos SFJ bryggerier, aka Simen Fure Jørgensen. Denne gangen var det juleøl som skulle lages, og vi hadde fått med oss bryggeassistent Nicolai også. Vi baserte oppskriften på Nøgne Ø's utmerkede God Jul, men ønsket også å tilsette litt julekrydder. Dermed endte både kanel, ingefær, allehånde, nellik og stjerneanis i brygget. Vi støtte også på en del bryggeteknisk besvær underveis, men improviserte oss frem...

"Når nettene blir lange og kulda setter inn"

23.09.2014 21:46

Mitt første brygg! SFJ & Øljetongen Brudeferd 6% (APA)

01.09.2014 20:47
Den 24 juli møttes Simen og jeg i førstnevntes leilighet i Oslo. Vi skulle brygge øl til en venns bryllup. Simen har brygget "skikkelig" fire ganger før, mens jeg skulle debutere. Jeg har smakt noen av hans tidligere produksjoner, så jeg var rimelig trygg på at dette skulle bli ok. Produktet skulle sendes til Bergen 5-6 uker senere for å konsumeres av brudeparet og gjestene under "bli kjent festen" dagen før DAGEN, uten brudeparets viten... Litt...

Butikkøl, er det noe godt da?

02.03.2014 12:34
Dersom du virkelig skal ha god øl må du innom nærmeste vinmonopol. Dristig utsagn, men er det noe hold i det? Både ja og nei. Av mine i overkant 300 testede øl ligger de to øverste på denne lista helt nede på 72 og 75 plass, så ja, utsagnet holder mål. Men det betyr ikke at øl kjøpt i butikk ikke kan være godt. Øl jeg gir fra 61 - 70 poeng defineres som "god øl, men kanskje ikke noe du kjøper igjen". Øl jeg gir fra 71 - 80 poeng defineres av meg...

Topp 5 Imperial/Strong Porter

08.02.2014 19:59
Da var turen kommet til Imperial/Strong Porter lista. Dette er en "oppjazza" variant av den litt mildere porteren, og jeg må si at jeg foretrekker en imperial porter fremfor en porter. Den er rett og slett litt mer lik en imperial stout i smaksbildet, og imperial stouts er kanskje min favorittstil om dagen. Alle disse fem kan trygt kjøpes og nytes, da de er veldig gode alle sammen. Alkoholprosenten er fra ca 7,5% og oppover, og de er alle...

Topplista juleøl 2013

18.12.2013 21:00
Her er min komplette juleølliste. I november og desember har jeg smakt meg gjennom 27 ulike juleøl. Noen er juleøl både i navn og stil, andre kanskje mest i navn.  Her er over 15 ulike ølkategorier representert, og noen er mindre «julete» enn andre. Nummer 8 og 18 på listen er for eksempel IPA’er, ikke veldig typisk for juleøl. Topp 5 anbefales virkelig på det sterkeste, men det er mye spennende også nedover på lista. Årets juleøl for meg...

Topp 10 double IPA

08.12.2013 13:31
Her er min topp 10 liste for DIPA, humlete og mektige saker!  
1 | 2 >>

Mine favoritter, kremen av koseøl.

 

Jeg satt i går og koste meg med Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel i glasset. Dette er en øl som jeg likte godt første gang jeg prøvde den, og som siden har vokst enda mer på meg. I skrivende stund rangerer jeg den helt øverst av alle øl, uansett sjanger. Den må dog finne seg i å dele 1. plassen med fantastiske Rochefort Trappistes 10. På plassen bak, 3. plassen, ligger norske Nøgne Øs utrolige Imperial Stout. Jeg liker godt å teste ny øl, det er noe av det artigste og spennende jeg gjør. Nesten som en besettelse. Det er dog noen øl som er vel verdt å nyte flere ganger. Mange ganger! Her er mine tre varmeste anbefalinger!

 


Først litt mer om den utrolige imperial stouten som Mikkeller har laget. Den er kullsvart med lavt espressofarget skum. Aromaen er massiv(!) kaffe med sjokoladen i bakhånd. Malt også. Den smaker heftig av kaffe, samt sjokolade. Dette er et mandig brygg, ikke noe for pingler. Du er nødt til virkelig å verdsette kaffesmak i øl, for det er den dominerende ingrediensen her. Men det er så utrolig perfekt balansert! Tykk oljete konsistens, nydelig, rund munnfølelse. Fin bitterhet i ettersmaken. Nesten perfekt Imperial stout! På RateBeers sider ligger den som den 21 beste ølen, uansett sjanger. Jeg kjøpte mine på Sandvika Vinmonopol, ellers kan den bestilles. 99 poeng. Rundt 70 kr for 0,33l.

                                                                                       

Så den belgiske quadrupelen Rochefort Trappistes 10. Denne drakk jeg igjen for tyvende gang eller så i forrige uke. Jeg blir like glad hver gang jeg åpner denne. Rochefort 10 skuffer aldri, og er rett og slett verdensklasse! På RateBeer ligger den på 8. plass over verdens beste øl, en utrolig prestasjon. Mørk brun i glasset, med fast medium skum. Aromaen er kompleks og nydelig! Her er det gjær, malt, rosiner og annen tørket frukt, samt mye annet min utrente nese ikke klarer å identifisere. Smaken er utsøkt. Tørket frukt, malt og også små hint av alkohol. Søt, så en god fin bitter finish. Utrolig velbalansert, og lever faktisk opp til all ros den  får rundt omkring! Kan faktisk ikke få fullrost denne nok! Nyt den i sofaen, eller aller helst foran peisen. Koseøl. 99 poeng til denne også.  Er i bestillingsutvalget til polet til rundt 75 kr for 0,33l. Dyrt, men absolutt verdt det!

                                                                                         

Nøgne Øs Imperial stout drakk jeg også i forrige uke, og det er vel tiende gang eller så jeg prøver den også. Svart farge med medium skum. Skummet er brunlig, som på en espresso. Et sammensurium av dufter, kaffe, sjokolade og lakris. Smaker mye av det samme, men med en potent bitterhet i tillegg. Nydelig ettersmak, der denne bitterheten gjør seg gjeldende. Ikke like perfekt balansert og rund som Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, men heller ikke langt unna. Litt søtere enn Mikkeller sin også. Skikkelig koseøl å nippe til. Jeg gir 96 poeng. Denne er lett tilgjengelig på de fleste vinmonopol. 80 kr for 0,5l, og det er det ingenting å si på. Kjøp!

                                                                                         

Dette er altså mine tre favoritter om dagen, utrolige øl som er vel verdt å vende tilbake til. Alle tre er skikkelig koseøl. Verdt å nevne er at på fjerde plass har jeg min øverst rangerte IPA, nemlig Mikkeller Green Gold IPA, den fikk 90 poeng av meg. Prøv den! Femteplassen går til et annet kaffemonster fra Mikkeller, nemlig mikkeller George! 89 poeng får den. Takk for nå, og gi alle disse mesterverkene en sjanse ved anledning!

Nyheter

Ølkveld

24.01.2014 18:53
Øljetongen får to kompiser over på besøk, og på agendaen står testing/drikking av øl og infantil playstationspilling. En perfekt kveld med andre ord! Spent på noen av disse, anmeldelser kommer selvsagt etterhvert.

Her kan du legge igjen en tilbakemelding eller kommentar til meg.

Я вам расскажу про то как hostiman.ru развод хостинг

StaceyGoali | 18.07.2019

привет, я купила хостинг hostiman.ru развели на деньги, перед этим просили паспорт на бесплатной версии, наверное что бы потом продать, а иначе как они отобьют свои деньги? подумала и купила у платный тариф, он оказался на столько медлительным и тормознутым, что просто капец!!!!
попросила деньги назад, отказали и вообще забанили мой аккаунт.

Ny kommentar