Anmeldelser

Juleøl

05.12.2014 12:51

Litt desemberhygge! Av de jeg allerede har smakt i år anbefaler jeg deg å prøve: 

-Nøgne Ø Underlig jul, som er nettopp ganske underlig, men rått god hvis du klarer å tenke litt utenfor boksen. 
-Nøgne Ø God Jul, som er mørk og fyldig, med lun sjokolade og kaffe. 
-Nøgne Ø Special holiday ale, herlig aroma og god smak. 
-Haandbryggeriet Bestefar, utsøkt aroma, nesten som en porter på smaken. 

Men her er flere gode brygg, og egentlig forventer jeg ganske mye av de fleste av disse! Ha en trivelig og velsmakende adventstid!

 

Kissmeyer Barrel Reserve Dark Side of the Moon 9,5% (Imperial/strong porter)

04.12.2014 09:26

Del to av tirsdags"pilsen". Ingen avhandling denne gang. Den tøffe porteren med det over middels lange navnet er brygget av Kissmeyer Beer hos Amager Bryghus. Svart med lavt skum. Aromaen består av kaffe, sjokolade, røstet malt og lakris. I smaken finner jeg lær, kaffe, lakris, vanilje og sjokolade. Silkemyk i munnen. Søt, så mildt bitter med hint av alkohol på vei nedover ganen. Medium konsistens. God, faktisk skikkelig god! 83 poeng.

 

Prearis Quadrupel 10% (Quadrupel)

04.12.2014 09:24

Da er det jammen meg ukas beste dag igjen, nemlig tirsdag! Og ingen tirsdag uten tirsdags"pilsen"! I dag heller jeg en av mine favorittølsjangre i glasset, en heftig quadrupel. Dagens utvalgte brygg kommer fra belgiske Vliegende Paard Brouwerij, et for meg relativt ukjent bryggeri. Ølet er brygget på De Proefbrouwerij. Å hoppe etter Wirkola blir barnemat i forhold til å skulle sammenlignes med Rochefort 10 og Westvleteren 12, to legender innen sjangeren. Blir det landing på kulen? 

Mørk brun med medium høyde på skummet. Aroma av tørket frukt, karamell, litt kaffe og litt belgisk gjær. I smaken finner jeg brent karamell, søt malt, mild kaffe og noe tørket frukt. Medium/tykk konsistens. Noe bitterhet i ettersmaken. Kanskje en anelse besk? Litt utradisjonell quad, men ikke uten klare kvaliteter også. Landing på kulen ble det ikke, men et stykke bak tidligere nevnte storheter. Jeg lander på hederlige 75 poeng.

 

Austmann Juleøl 4,5% (Spice/herb/vegetable)

04.12.2014 09:18

Jeg sitter nå og koser meg med en juleøl kjøpt på Meny. Det er sjelden jeg blir spesielt imponert av butikkvariantene, men denne fra norske Austmann var slettes ikke dum! 

Ølet er brunt med høyt skum. Aroma av krydder, malt og muligens rosiner? Flott aroma! Smaken er stort sett lik, med sitrus også. Er noe med ettersmaken jeg ikke helt har sansen for, nesten litt metallsmak. Tynn konsistens, for tynn for et juleøl. Dog et flott butikkøl, og jeg gir 71 poeng.

Djævlebryg Pride of Nekron 10,5% (Imperial Stout)

13.11.2014 09:47

Det er farsdag i dag, og da må far ha en imperial stout! Valget falt på danske Djævlebrygs Pride of Nekron, en skikkelig rakker på 10,5%. Såvidt jeg kunne finne ut er Nekron en tegneseriefigur i DC Comics tegneserieunivers. Han er ingen ringere enn "lord of the unliving". Uansett om navnet er noe morbid, er det innholdet som teller... 

Fargen på denne er svart med finfin høyde på det lett brunlig skummet. Forlokkende aroma av kaffe, røstet malt, mildt av lakris og mildt av sjokolade. Smaken byr på lær, kaffe, mørk sjokolade og lakris. Noe alkohol også. Litt tørr. Svakt sur, litt søt og medium bitter. Bittersøt mørk sjokolade i ettersmaken. Tykk/medium konsistens. Det er liksom ikke noe å sette fingeren på her, men heller ikke noe å skrike halleluja for. Jeg lander dog på sterke 80 poeng. Fortsatt god farsdag til alle fedre der ute!

 

Mohawk Snowmelter 11% (Imperial Stout)

09.11.2014 14:25

Runder av sofakvelden med denne. Fyr i peisen og regnvær ute bør gi en perfekt setting for denne kraftige røveren. Dette blir min første fra svenske Mohawk.

Denne imperial stouten er svart med lavt brunlig skum. Aroma av sjokolade, kaffe, noe lakris, lær, torv, tobakk og antydninger til vanilje. Allerede i aromaen aner jeg at dette er noe jeg virkelig kommer til å like! I smaken finner jeg sjokolade, kaffe, røyk, lakris, røstet malt og vanilje. Silkemyk i munnen, perfekt balansert. Søtlig, men med en lun bitter ettersmak med et visst røykpreg. Umulig å merke de 11%. Tykk/medium konsistens. Jummy! 87 poeng av 100 mulige. Pris: 70 nok på Vinmonopolet.

Saint Germain/Nøgne Ø Rhub'IPA 6% (IPA!?)

08.11.2014 22:52

Samarbeidsbrygg mellom Brasserie Saint Germain og Nøgne Ø. Brygget i Frankrike, hvis jeg ikke har misforstått fullstendig. Førstnevnte bryggeri er kanskje mest kjent for sine Page 24 øl, som undertegnede dessverre ikke har prøvd ennå. Sistnevnte bryggeri trenger vel ingen videre introduksjon for ølinteresserte nordmenn. Hvordan ideen om å putte rabarbra i øl dukket opp vet ikke jeg. En rimelig absurd tanke i mine øyne, men selvsagt spennende. Ble så resultatet vellykket? 

Lys oransje i fargen, medium høyde på skummet. Fruktig og litt sur aroma av sitrus. I den mildt sure smaken er det honning og sitrus. Også rabarbra, spesielt i den sur/bitre ettersmaken. Tynn/medium konsistens. Snodig sak dette her, og egentlig er vel neppe dette en IPA. Forfriskende? Ja! Spennende? Ja! God? Absolutt. 75 poeng får denne av meg.

Elementer: 15 - 21 av 217
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

 

Velkommen til Øljetongen!

 

Øljetongen er en blogg om god øl! Se også under fanen "om meg" dersom du er nysgjerrig på hvem det er som driver siden. Besøk gjerne Facebooksiden vår: 

https://www.facebook.com/pappabrus

Jeg håper du vil finne gode tips om øl her, samt en og annen toppliste og artikkel i ny og ne. God lesning! 

 

 

 

Topplister og andre artikler

Den "store" juleøltesten 2014

14.12.2014 21:50
Trykk på lenken under for å lese årets juleøltest!   juleøltest 2014 Øljetongen.pdf (797116)  

Topp 10 Saison

26.10.2014 15:20
I anledning gårsdagens utsøkte saison fra Boulevard, nemlig høyt anbefalte Boulevard Smokestack Series - Saison-Brett, legger jeg ut min topp ti liste på dette herlige brygget. Den belgiske øltypen saison ble opprinnelig brygget for å holde oppe moralen blant sesongarbeiderne på gårdene. Kjennetegnes ofte av aroma og smak av sitrus, gjær, noen ganger med litt krydder og aroma av banan. Varierende grad av surhet. Friskt og meget...

Test av American Pale Ale

19.10.2014 14:17
Trykk på lenken for å lese om vår fuktige og semivitenskapelige APA test!   Test av APA 2014 (1).pdf (432784) Vedlegg 1:  

Brygging av juleøl.

18.10.2014 13:00
På søndag var Øljetongen igjen på besøk hos SFJ bryggerier, aka Simen Fure Jørgensen. Denne gangen var det juleøl som skulle lages, og vi hadde fått med oss bryggeassistent Nicolai også. Vi baserte oppskriften på Nøgne Ø's utmerkede God Jul, men ønsket også å tilsette litt julekrydder. Dermed endte både kanel, ingefær, allehånde, nellik og stjerneanis i brygget. Vi støtte også på en del bryggeteknisk besvær underveis, men improviserte oss frem...

"Når nettene blir lange og kulda setter inn"

23.09.2014 21:46

Mitt første brygg! SFJ & Øljetongen Brudeferd 6% (APA)

01.09.2014 20:47
Den 24 juli møttes Simen og jeg i førstnevntes leilighet i Oslo. Vi skulle brygge øl til en venns bryllup. Simen har brygget "skikkelig" fire ganger før, mens jeg skulle debutere. Jeg har smakt noen av hans tidligere produksjoner, så jeg var rimelig trygg på at dette skulle bli ok. Produktet skulle sendes til Bergen 5-6 uker senere for å konsumeres av brudeparet og gjestene under "bli kjent festen" dagen før DAGEN, uten brudeparets viten... Litt...

Butikkøl, er det noe godt da?

02.03.2014 12:34
Dersom du virkelig skal ha god øl må du innom nærmeste vinmonopol. Dristig utsagn, men er det noe hold i det? Både ja og nei. Av mine i overkant 300 testede øl ligger de to øverste på denne lista helt nede på 72 og 75 plass, så ja, utsagnet holder mål. Men det betyr ikke at øl kjøpt i butikk ikke kan være godt. Øl jeg gir fra 61 - 70 poeng defineres som "god øl, men kanskje ikke noe du kjøper igjen". Øl jeg gir fra 71 - 80 poeng defineres av meg...

Topp 5 Imperial/Strong Porter

08.02.2014 19:59
Da var turen kommet til Imperial/Strong Porter lista. Dette er en "oppjazza" variant av den litt mildere porteren, og jeg må si at jeg foretrekker en imperial porter fremfor en porter. Den er rett og slett litt mer lik en imperial stout i smaksbildet, og imperial stouts er kanskje min favorittstil om dagen. Alle disse fem kan trygt kjøpes og nytes, da de er veldig gode alle sammen. Alkoholprosenten er fra ca 7,5% og oppover, og de er alle...

Topplista juleøl 2013

18.12.2013 21:00
Her er min komplette juleølliste. I november og desember har jeg smakt meg gjennom 27 ulike juleøl. Noen er juleøl både i navn og stil, andre kanskje mest i navn.  Her er over 15 ulike ølkategorier representert, og noen er mindre «julete» enn andre. Nummer 8 og 18 på listen er for eksempel IPA’er, ikke veldig typisk for juleøl. Topp 5 anbefales virkelig på det sterkeste, men det er mye spennende også nedover på lista. Årets juleøl for meg...

Topp 10 double IPA

08.12.2013 13:31
Her er min topp 10 liste for DIPA, humlete og mektige saker!  
1 | 2 >>

Mine favoritter, kremen av koseøl.

 

Jeg satt i går og koste meg med Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel i glasset. Dette er en øl som jeg likte godt første gang jeg prøvde den, og som siden har vokst enda mer på meg. I skrivende stund rangerer jeg den helt øverst av alle øl, uansett sjanger. Den må dog finne seg i å dele 1. plassen med fantastiske Rochefort Trappistes 10. På plassen bak, 3. plassen, ligger norske Nøgne Øs utrolige Imperial Stout. Jeg liker godt å teste ny øl, det er noe av det artigste og spennende jeg gjør. Nesten som en besettelse. Det er dog noen øl som er vel verdt å nyte flere ganger. Mange ganger! Her er mine tre varmeste anbefalinger!

 


Først litt mer om den utrolige imperial stouten som Mikkeller har laget. Den er kullsvart med lavt espressofarget skum. Aromaen er massiv(!) kaffe med sjokoladen i bakhånd. Malt også. Den smaker heftig av kaffe, samt sjokolade. Dette er et mandig brygg, ikke noe for pingler. Du er nødt til virkelig å verdsette kaffesmak i øl, for det er den dominerende ingrediensen her. Men det er så utrolig perfekt balansert! Tykk oljete konsistens, nydelig, rund munnfølelse. Fin bitterhet i ettersmaken. Nesten perfekt Imperial stout! På RateBeers sider ligger den som den 21 beste ølen, uansett sjanger. Jeg kjøpte mine på Sandvika Vinmonopol, ellers kan den bestilles. 99 poeng. Rundt 70 kr for 0,33l.

                                                                                       

Så den belgiske quadrupelen Rochefort Trappistes 10. Denne drakk jeg igjen for tyvende gang eller så i forrige uke. Jeg blir like glad hver gang jeg åpner denne. Rochefort 10 skuffer aldri, og er rett og slett verdensklasse! På RateBeer ligger den på 8. plass over verdens beste øl, en utrolig prestasjon. Mørk brun i glasset, med fast medium skum. Aromaen er kompleks og nydelig! Her er det gjær, malt, rosiner og annen tørket frukt, samt mye annet min utrente nese ikke klarer å identifisere. Smaken er utsøkt. Tørket frukt, malt og også små hint av alkohol. Søt, så en god fin bitter finish. Utrolig velbalansert, og lever faktisk opp til all ros den  får rundt omkring! Kan faktisk ikke få fullrost denne nok! Nyt den i sofaen, eller aller helst foran peisen. Koseøl. 99 poeng til denne også.  Er i bestillingsutvalget til polet til rundt 75 kr for 0,33l. Dyrt, men absolutt verdt det!

                                                                                         

Nøgne Øs Imperial stout drakk jeg også i forrige uke, og det er vel tiende gang eller så jeg prøver den også. Svart farge med medium skum. Skummet er brunlig, som på en espresso. Et sammensurium av dufter, kaffe, sjokolade og lakris. Smaker mye av det samme, men med en potent bitterhet i tillegg. Nydelig ettersmak, der denne bitterheten gjør seg gjeldende. Ikke like perfekt balansert og rund som Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, men heller ikke langt unna. Litt søtere enn Mikkeller sin også. Skikkelig koseøl å nippe til. Jeg gir 96 poeng. Denne er lett tilgjengelig på de fleste vinmonopol. 80 kr for 0,5l, og det er det ingenting å si på. Kjøp!

                                                                                         

Dette er altså mine tre favoritter om dagen, utrolige øl som er vel verdt å vende tilbake til. Alle tre er skikkelig koseøl. Verdt å nevne er at på fjerde plass har jeg min øverst rangerte IPA, nemlig Mikkeller Green Gold IPA, den fikk 90 poeng av meg. Prøv den! Femteplassen går til et annet kaffemonster fra Mikkeller, nemlig mikkeller George! 89 poeng får den. Takk for nå, og gi alle disse mesterverkene en sjanse ved anledning!

Nyheter

Ølkveld

24.01.2014 18:53
Øljetongen får to kompiser over på besøk, og på agendaen står testing/drikking av øl og infantil playstationspilling. En perfekt kveld med andre ord! Spent på noen av disse, anmeldelser kommer selvsagt etterhvert.

Her kan du legge igjen en tilbakemelding eller kommentar til meg.

Я вам расскажу про то как hostiman.ru развод хостинг

StaceyGoali | 18.07.2019

привет, я купила хостинг hostiman.ru развели на деньги, перед этим просили паспорт на бесплатной версии, наверное что бы потом продать, а иначе как они отобьют свои деньги? подумала и купила у платный тариф, он оказался на столько медлительным и тормознутым, что просто капец!!!!
попросила деньги назад, отказали и вообще забанили мой аккаунт.

Ny kommentar