Anmeldelser

Hjemmbrygg

08.02.2015 20:54

Brygging i går, første i nytt bryggeri! Vi fikk også tid til å smake på vårt forrige hjemmebrygg i går, en juleøl som ble brygget hos Simen sammen med Nicolai. Jeg skal ikke si alt for mye om denne, annet enn at jeg kjente en ikke ubetydelig stolthet da jeg smakte den for første gang i går.

 

Vi gikk for oppskriften til Nøgne Ø's God Jul, men krydret den med litt julesnacks. Resultatet ble en kullsvart røver på 8,5% med aroma som en hybrid av Underlig Jul og God Jul, mens smaken lå tett opptil God Jul. Nam!

 

 

7 Fjell Fløien IPA 6,9% (IPA)

07.02.2015 20:50

Fredagskveld og barna i seng. Da åpner far i huset seg en IPA og ser på den nye serien Fortitude. Hygge! På menyen i kveld står 7 Fjells Fløien IPA. Sjefsbrygger Gahr Smith-Gahrsen har vunnet flere titler innen hjemmebrygging, og i så måte bør premissene for et godt brygg være innen rekkevidde! Leverer så bryggeriet som ligger mellom de syv fjell varene?

 

Denne IPAen er mørk gylden med lavt hvitt skum. Aroma av karamell og fersken, med noe furu i bakgrunnen. Ganske søt smak, med karamell og noe grapefrukt. Medium bitter og medium konsistens. Litt vannaktig i munnen, noe som gjør at denne havner rett under 80 poeng og en klar anbefaling. Jeg gir 79 poeng, og anbefaler den allikevel!

 

 

Beavertown 8 Ball Rye IPA 6,2% (IPA)

03.02.2015 20:49

Navnet på denne kommer visstnok fra at de i en av sine første oppskrifter brukte gamle biljardballer til å holde humleposen nede under tørrhumling av dette brygget. Resultatet av denne oppskriften har i kveld funnet veien til glasset mitt, og er ukens tirsdags"pils"!

 

Denne er mørk gylden med helt absurde mengder hvitt skum. Lukter humle, malt, ulik frukt og fersken. I smaken finner jeg mils furu, grapefrukt og masse malt. Nokså mildt bitter, og skulle ønske bitterheten satt litt lenger i. Også for tydelig maltpreg på denne i forhold til hva jeg ønsker fra en IPA. Ikke helt fersk denne, BB 22/2 - 15, noe som kan forklare den manglende bitterheten. Jeg gir 67 poeng.

 

 

 

Grünerløkka Nighthawk India Red 6% (IPA)

25.01.2015 21:06

Min andre fra Grünerløkka Brygghus. Jeg har tidligere testet deres IPA, og den falt ganske godt i smak (76 poeng). Ølet jeg koste meg med i går er husets øl på The Nighthawk Diner på Grünerløkka, og passer nok følgelig godt til burgere og andre biffretter.

 

Denne har en rødgylden farge med medium høyde på skummet. Det er en tysk malttype som gir rødskjæret. God aroma av blomster, malt og humle. Smaken er grapefrukt, kjeks, malt og fruktig. Medium konsistens. Mildt bitter. Helt ok IPA, men savner litt mer "schvung". Jeg gir 72 poeng. (Det er forresten en belgisk Quadrupel i glasset til høyre, hvis noen skulle stusse på fargen)

 

 

Ægir Skjeggjøld 5% (Amber ale)

20.01.2015 09:09

Tirsdags"pils"! Skjeggjøld er er en valkyrie i norrøn mytologi. Hennes oppgave er å bære øl til de høye herrer i Valhall. Dette er en Amber ale, som kan være humlete saker, som en IPA eller APA, eller den kan bære mer preg av karamell og malt. 

Mørk gylden/rød med medium skum. Aroma av humle, blomster, bær og litt karamell. Sitron, furu, malt og karamell i smaken. Fin og lang bitterhet i ettersmaken. Medium konsistens. Jeg syns den var god, men heller ikke stort mer. 69 poeng lander jeg på.

 

Hansa Spesial IPA Extra 6% (IPA)

15.01.2015 09:08

Da var fredagskvelden kommet over oss, og jeg trenger en kompanjong mens tacokjøttet freser i panna. Valget falt på en nykommer på polet, nemlig Hansa sin nye IPA. Den er en en slags storebror til den fullt drikkbare varianten du allerede finner i butikk, men naturligvis med litt tykkere kropp og høyere alkoholprosent. Er så dette verdt å bruke ca. 30 kr på? 

Klar gylden med medium hvitt skum. Aroma av ananas, annen tropisk frukt, humle, mild grapefrukt og snev av karamell. I smaken er det tropisk frukt, grapefrukt, noe sitron og karamell. Medium konsistens med en grei bitterhet i ettersmaken. Konklusjonen blir at dette er ganske vellykket, spesielt prisen tatt i betraktning. Problemet med denne for meg er at det finnes litt bedre alternativer på polet til kun marginalt høyere pris. Tenker da hovedsakelig på Brewdogs Punk IPA, som jeg personlig setter noe høyere. Jeg ender på 70 poeng, absolutt god valuta for 30 kr!

St. Bernardus abt 12 - 10% (abt/quadrupel)

12.01.2015 09:04

Nummer tre av alle abt/quadrupeler på ratebeer sin side, med en imponerende score på 4.15 av 5. Kun Westvleteren 12 og Rochefort 10 som rangeres over. Og på min personlige toppliste ligger disse som henholdsvis nr. 2 og 1. Forventningene var derfor store når jeg i kveld åpnet opp St. Bernardus Brouwerijs flaggskip. Naboen var (igjen) over for en liten ølkveld, og fikk være med på å teste denne godbiten. 299 NOK ga jeg for denne magnumflasken, så jeg var glad den innfridde! 

Selve brygget er brunt med tett medium skum. Nydelig aroma av karamell, sukker, malt, tørket frukt og noe gjær. Smaken er karamell, sukker og noe alkohol. Mildt sur i ettersmaken. Tørr. Føles ikke like velbalansert som Rochefort 10 og Westvleteren 12 i smaken, men dette er uansett ett fantastisk godt øl! Jeg gir 88 poeng.

 

Elementer: 1 - 7 av 217
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

 

Velkommen til Øljetongen!

 

Øljetongen er en blogg om god øl! Se også under fanen "om meg" dersom du er nysgjerrig på hvem det er som driver siden. Besøk gjerne Facebooksiden vår: 

https://www.facebook.com/pappabrus

Jeg håper du vil finne gode tips om øl her, samt en og annen toppliste og artikkel i ny og ne. God lesning! 

 

 

 

Topplister og andre artikler

Topp 10 Imperial Stout

20.11.2013 22:40
Og her kommer topp 10 listen for Imperial Stouts, dette herlige og mektige brygget som passer så bra nå i kulda og høstmørket. Også her er det høy kvalitet på hele listen, men prøv spesielt de fem/seks beste!

IPA topp 10

20.11.2013 22:27
Her er min oppdaterte topp 10 IPA liste. Alle er meget gode og kommer høyt anbefalt! 

Topp 25

20.11.2013 21:15
Her kommer en toppliste, denne gang den gjeve topp 25. lista for alle sjangre. Her finner du delikat og smakfull trappistøl fra Belgia, mørke Imperial Stouts, Doble IPA'er med all sin fylde og smak, herlig humlete IPA'er og en enslig, men perfekt Stout. Handler du inn disse 25 godbitene får du virkelig kvalitet i "ølkjellern"! (og en tynn lommebok...)   
<< 1 | 2

Mine favoritter, kremen av koseøl.

 

Jeg satt i går og koste meg med Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel i glasset. Dette er en øl som jeg likte godt første gang jeg prøvde den, og som siden har vokst enda mer på meg. I skrivende stund rangerer jeg den helt øverst av alle øl, uansett sjanger. Den må dog finne seg i å dele 1. plassen med fantastiske Rochefort Trappistes 10. På plassen bak, 3. plassen, ligger norske Nøgne Øs utrolige Imperial Stout. Jeg liker godt å teste ny øl, det er noe av det artigste og spennende jeg gjør. Nesten som en besettelse. Det er dog noen øl som er vel verdt å nyte flere ganger. Mange ganger! Her er mine tre varmeste anbefalinger!

 


Først litt mer om den utrolige imperial stouten som Mikkeller har laget. Den er kullsvart med lavt espressofarget skum. Aromaen er massiv(!) kaffe med sjokoladen i bakhånd. Malt også. Den smaker heftig av kaffe, samt sjokolade. Dette er et mandig brygg, ikke noe for pingler. Du er nødt til virkelig å verdsette kaffesmak i øl, for det er den dominerende ingrediensen her. Men det er så utrolig perfekt balansert! Tykk oljete konsistens, nydelig, rund munnfølelse. Fin bitterhet i ettersmaken. Nesten perfekt Imperial stout! På RateBeers sider ligger den som den 21 beste ølen, uansett sjanger. Jeg kjøpte mine på Sandvika Vinmonopol, ellers kan den bestilles. 99 poeng. Rundt 70 kr for 0,33l.

                                                                                       

Så den belgiske quadrupelen Rochefort Trappistes 10. Denne drakk jeg igjen for tyvende gang eller så i forrige uke. Jeg blir like glad hver gang jeg åpner denne. Rochefort 10 skuffer aldri, og er rett og slett verdensklasse! På RateBeer ligger den på 8. plass over verdens beste øl, en utrolig prestasjon. Mørk brun i glasset, med fast medium skum. Aromaen er kompleks og nydelig! Her er det gjær, malt, rosiner og annen tørket frukt, samt mye annet min utrente nese ikke klarer å identifisere. Smaken er utsøkt. Tørket frukt, malt og også små hint av alkohol. Søt, så en god fin bitter finish. Utrolig velbalansert, og lever faktisk opp til all ros den  får rundt omkring! Kan faktisk ikke få fullrost denne nok! Nyt den i sofaen, eller aller helst foran peisen. Koseøl. 99 poeng til denne også.  Er i bestillingsutvalget til polet til rundt 75 kr for 0,33l. Dyrt, men absolutt verdt det!

                                                                                         

Nøgne Øs Imperial stout drakk jeg også i forrige uke, og det er vel tiende gang eller så jeg prøver den også. Svart farge med medium skum. Skummet er brunlig, som på en espresso. Et sammensurium av dufter, kaffe, sjokolade og lakris. Smaker mye av det samme, men med en potent bitterhet i tillegg. Nydelig ettersmak, der denne bitterheten gjør seg gjeldende. Ikke like perfekt balansert og rund som Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, men heller ikke langt unna. Litt søtere enn Mikkeller sin også. Skikkelig koseøl å nippe til. Jeg gir 96 poeng. Denne er lett tilgjengelig på de fleste vinmonopol. 80 kr for 0,5l, og det er det ingenting å si på. Kjøp!

                                                                                         

Dette er altså mine tre favoritter om dagen, utrolige øl som er vel verdt å vende tilbake til. Alle tre er skikkelig koseøl. Verdt å nevne er at på fjerde plass har jeg min øverst rangerte IPA, nemlig Mikkeller Green Gold IPA, den fikk 90 poeng av meg. Prøv den! Femteplassen går til et annet kaffemonster fra Mikkeller, nemlig mikkeller George! 89 poeng får den. Takk for nå, og gi alle disse mesterverkene en sjanse ved anledning!

Nyheter

Ølkveld

24.01.2014 18:53
Øljetongen får to kompiser over på besøk, og på agendaen står testing/drikking av øl og infantil playstationspilling. En perfekt kveld med andre ord! Spent på noen av disse, anmeldelser kommer selvsagt etterhvert.

Her kan du legge igjen en tilbakemelding eller kommentar til meg.

Я вам расскажу про то как hostiman.ru развод хостинг

StaceyGoali | 18.07.2019

привет, я купила хостинг hostiman.ru развели на деньги, перед этим просили паспорт на бесплатной версии, наверное что бы потом продать, а иначе как они отобьют свои деньги? подумала и купила у платный тариф, он оказался на столько медлительным и тормознутым, что просто капец!!!!
попросила деньги назад, отказали и вообще забанили мой аккаунт.

Ny kommentar